e-mail

info@bolnicatesanj.ba

Pozovite nas

+387 32 650-622

07 Okt

ODRŽANA EDUKACIJA O PRIMJENI ULTRAZVUKA GRUDNOG KOŠA

U općoj bolnici Tešanj održana je edukacija o primjeni ultrazvuka grudnog koša, uz angažovanje eminentnih predavača prof. dr. sc. Alan Šustić i doc. dr. sc. Alen Protić sa Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju, hitnu i intenzivnu medicinu na Medicinskom fakultetu Riječkog sveučilišta, te dr. sc. Robert Marčun pulmologa iz Klinike Golnik.

“Mi u Općoj Bolnici Tešanj razvijamo saradnju sa Univerzitetskim klinikama u Rijeci i Golniku već dugi niz godina. Moji prethodnici su je uspostavili kao izuzetno koristan vid sticanja novih saznanja, i mi je nastavljamo kako bismo omogućili našim doktorima da steknu što kvalitetnije znanje na dobrobit naših pacijenata. Konkretno ova edukacija podrazumijeva korištenje ultrazvuka u područiju grudnog koša. Radi se o metodi koja je prilično zanemarena, jer se više koriste metode kao što su CT i magnetna rezonanca, koje su zahtjevnije i skuplje. Poznavanje ultrazvuka u grudnom košu unaprijeđuje kliničko znanje i iskustvo ljekara. U suštini to je moderni stetoskop, koji nije dovoljan za konačnu dijagnozu, ali jeste veliko pomagalo u kliničkom odlučivanju”, kazao je mr. sc. med., dr. Omer Bedak, direktor JU Opća Bolnica Tešanj.

Opća Bolnica Tešanj je sa uslugama koje pruža i sa 100 kreveta na odjelu pulmologije od kantonalnog značaja, a na liječenje i dijagnostiku dolaze pacijenti iz cijelog ZDK. U odnosu na ostale bolnice ovog ranga, Opća Bolnica Tešanj spada u sam vrh u kvalitetu usluga u oblasti pulmologije u Bosni i Hercegovini, prije svega radi kapaciteta, zatim nivoa dijagnostike, bronhoskopije, punkcije, biopsije, a sada i torakalne hirurgije.