e-mail

info@bolnicatesanj.ba

Pozovite nas

+387 32 650-622

21 Maj

SVEČANO PUŠTEN U RAD DIGITALNI MAMOGRAF S TOMOSINTEZOM

Danas je Općoj bolnici Tešanj uručen skrining mamograf, što će ženama omogućiti rano otkrivanje raka dojke. Ovaj aparat će zamijeniti aparat star preko 30 godina, koji je izgubio tehničku podrđku, čime će se značajno unaprijediti dijagnostičke mogućnosti bolnice.

Direktor Opće bolnice Tešanj, Mr. sc. med. Bedak dr Omer, naglasio je da je ovo veliki doprinos bolnici i cijeloj zajednici:

"Mamografija je jedan od zlatnih standarda skrininga ranog otkrivanja tumora dojke. Prethodni mamograf bio je star preko 30 godina i izgubio je tehničku podršku. Novi mamograf s tomosintezom koristi naprednu tehnologiju za otkrivanje manjih tumora, što značajno poboljšava prevenciju."

Premijer Pivić izrazio je zadovoljstvo povodom nabavke digitalnog mamografa s tomosintezom za Opću bolnicu Tešanj, ističući važnost prevencije u zdravstvu:

"Izdvojeno je 250.000,00 KM za nabavku ovog aparata. U budućnosti planiramo nastaviti podržavati Opću bolnicu Tešanj."

Trenutno, u Zeničko-dobojskom kantonu boravi tim zdravstvenih stručnjaka iz regije Pijemonte koji svojim angažmanom u sklopu Projekta za širenje prevencije ženskih tumora u BiH, a kojeg finansira regija Pijemonte, doprinose dodatnom osnaživanju naših stručnjaka na polju mamografske prevencije.

Partneri iz Italije su omogućili kupovinu jednog mamografa, osigurali sredstva za kupovinu do tri tomosinteze, te su radili na osposobljavanju radiologa, radioloških inženjera, patologa i administrativnog skrining centra. Također, nabavili su softver koji omogućava sofisticirano upravljanje procesom skrininga.

Lucca Gilbert, predstavnik RE-TE. Ong. iz Torina, pohvalio je dosadašnju saradnju sa zdravstvenim sistemom ovog kantona, rekavši da žele prenijeti pozitivna iskustva iz Italije u ZDK.

Naglasio je da je projekat imao dobar odjek i pozitivne reakcije u institucijama Ujedinjenih naroda i Evropske unije, kao i Federalnom ministarstvu zdravstva i Ministarstvu civilnih poslova BiH. Zbog toga će ZDK biti prepoznat kao ekspert u novom petogodišnjem projektu prevencije karcinoma kojeg ova organizacija planira provesti na nivou BiH.

Tomosinteza omogućava 3D prikaz snimaka, što povećava mogućnost otkrivanja malih lezija, posebno u tkivu dojke velike gustoće. Skrining mamografija je preventivni pregled zdravih žena s ciljem otkrivanja promjena u dojci u ranoj fazi, često prije nego što su promjene opipljive. Prva skrining mamografija preporučuje se nakon 40. godine života, a kod pacijentica s povećanim rizikom može se uraditi i ranije.