e-mail

info@bolnicatesanj.ba

Pozovite nas

+387 32 650-622

NOVOSTI16 Dec

OBAVIJEST O IZMJENAMA TELEFONSKIH BROJEVA

 • Telefonski broj        Naziv
 • 032650622               CENTRALA
 • 032650662               TEHNIČKI SEKRETAR
 • 032650023               CENTRALNI PRIJEM PACIJENATA
 • 032206428               HIRURŠKA AMBULANTA
 • 032206430               INTERNISTIČKA AMBULANTA
 • 032206436               RADIOLOGIJA
 • 032206426               LABORATORIJA
 • 032206452               TRANSFUZIJA
 • 032206457               MIKROBIOLOGIJA
 • 032206465               PCR KABINET
 • 032206446               ENDOSKOPSKA AMBULANTA
 • 032206463               PATOLOGIJA
 • 032656311                 HIRURGIJA
 • 032206455               INTERNO
 • 032206442               PULMOLOGIJA
 • 032206445               PEDIJATRIJA
 • 032206437               GINEKOLOGIJA
 • 032206441                PORODILIŠTE
 • 032206447               DIJALIZA
 • 032206438               HIRURŠKA INTENZIVNA NJEGA
 • 032206449               INTERNISTIČKA INTENZIVNA NJEGA
 • 032206458               BOLNIČKA APOTEKA
 • 032652783               BOLNIČKO SKLADIŠTE
 • 032656310                RAČUNOVODSTVO
 • 032656611                 NABAVA
 • 032206424               PRAVNIK
 • 032656610                PROTOKOL14 Nov

ODRŽANI XI PULMOLOŠKI DANI

Dana 12.11.2022. godine, Opća bolnica Tešanj u saradnji sa Ljekarskom komorom Zeničko-dobojskog kantona je i ove godine napravila uspješnu organizaciju 11. po redu međunarodnog stručno-naučnog skupa "Pulmološki dani". O samom značaju skupa svjedoči i njegova velika posjećenost, sa oko 200 učesnika iz zemlje i regiona.

Predavanja su organizovana u dvije sale, za ljekarske i sestrinske sesije.

Predavači na navedenom skupu su eminentni stručnjaci iz različitih oblasti medicinskih specijalnosti iz zemlje i regiona (Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija).09 Nov

XI PULMOLOŠKI DANI U ORGANIZACIJI OPĆE BOLNICE TEŠANJ

Opća bolnica Tešanj u saradnji sa Ljekarskom komorom Zeničko-dobojskog kantona organizuje 11. po redu međunarodni stručno-naučni skup "Pulmološke dane". Skup se održava u subotu, 12.11.2022. godine u Hotelu "Villa Ukus" Bukva, sa početkom u 09 sati.

Predavači na navedenom skupu su eminentni stručnjaci iz različitih oblasti medicinskih specijalnosti iz zemlje i regiona (Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija).

Online predavanjima putem Zoom aplikacije možete pristupiti OVDJE.

Pozivnicu i Program Pulmoloških dana možete pogledati OVDJE.07 Okt

ODRŽANA EDUKACIJA O PRIMJENI ULTRAZVUKA GRUDNOG KOŠA

U općoj bolnici Tešanj održana je edukacija o primjeni ultrazvuka grudnog koša, uz angažovanje eminentnih predavača prof. dr. sc. Alan Šustić i doc. dr. sc. Alen Protić sa Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju, hitnu i intenzivnu medicinu na Medicinskom fakultetu Riječkog sveučilišta, te dr. sc. Robert Marčun pulmologa iz Klinike Golnik.

“Mi u Općoj Bolnici Tešanj razvijamo saradnju sa Univerzitetskim klinikama u Rijeci i Golniku već dugi niz godina. Moji prethodnici su je uspostavili kao izuzetno koristan vid sticanja novih saznanja, i mi je nastavljamo kako bismo omogućili našim doktorima da steknu što kvalitetnije znanje na dobrobit naših pacijenata. Konkretno ova edukacija podrazumijeva korištenje ultrazvuka u područiju grudnog koša. Radi se o metodi koja je prilično zanemarena, jer se više koriste metode kao što su CT i magnetna rezonanca, koje su zahtjevnije i skuplje. Poznavanje ultrazvuka u grudnom košu unaprijeđuje kliničko znanje i iskustvo ljekara. U suštini to je moderni stetoskop, koji nije dovoljan za konačnu dijagnozu, ali jeste veliko pomagalo u kliničkom odlučivanju”, kazao je mr. sc. med., dr. Omer Bedak, direktor JU Opća Bolnica Tešanj.

Opća Bolnica Tešanj je sa uslugama koje pruža i sa 100 kreveta na odjelu pulmologije od kantonalnog značaja, a na liječenje i dijagnostiku dolaze pacijenti iz cijelog ZDK. U odnosu na ostale bolnice ovog ranga, Opća Bolnica Tešanj spada u sam vrh u kvalitetu usluga u oblasti pulmologije u Bosni i Hercegovini, prije svega radi kapaciteta, zatim nivoa dijagnostike, bronhoskopije, punkcije, biopsije, a sada i torakalne hirurgije.08 Sep

PROMJENE U NAČINU RADA AMBULANTI OD 15. OKTOBRA

U cilju unaprjeđenja kvaliteta medicinske usluge za hronične pacijente, te otklanjanja gužvi i nepotrebnog čekanja, Opća bolnica Tešanj uvodi od 15. oktobra ove godine promjenu u načinu rada specijalističkih i subspecijalističkih ambulanti.

Nova mjera podrazumijeva izdavanje termina za pregled svakog pacijenta, a termini će se moći dogovoriti putem telefona ili direktno u Bolnici. Ovo se, naravno, ne odnosi na sva urgentna i akutna stanja pacijenata koja će se tretirati i dalje po postojećem i ustaljenom sistemu urgencije.

Dosadašnja praksa bila je da pacijenti sa hroničnim oboljenjima dolaze bez termina i čekaju na pregled, nekada i cijeli dan, a novim načinom rada ambulanti vrijeme čekanja se smanjuje na minimum. Radi se o tzv. hladnim kontrolama koje se mogu obaviti u vremenskom razdoblju od nekoliko dana, i ne moraju biti obavljene isti dan, tako da će zakazivanje termina za pregled biti obavljeno u potrebnom vremenskom okviru.

“Organizacijom rada Bolnice Tešanj i kadrovskim pojačanjima, stekli smo uvjete za dalje unaprjeđenje kvaliteta usluga. Rezultat toga je uvođenje i ove promjene u radu ambulanti. Pacijenti neće više čekati cijeli dan, a naši specijalisti će biti u mogućnosti bolje planirati i provesti pripreme za pregled svakog pacijenta ponaosob. Na ovaj način ćemo u potpunosti izbjeći gužve u Bolnici, nervozu kod pacijenata i medicinskog osoblja. Osim toga, mogućnost zaraze virusima kao što je COVID 19 bit će smanjene na najmanju moguću mjeru”, pojašnjava Omer dr. Bedak direktor Opće Bolnice Tešanj.

Planiranjem termina za pregled pacijenata postiže se racionalna upotreba kadrova što podrazumijeva efikasniji angažman ljudskih resursa, bolja iskorištenost bolničkog prostora, kvalitetnije pristupanje problematici sa mogućnošću angažmana osim internista i drugih specijalista kao što su kardiolog, gastroenterolog, pulmolog, itd., a doktori i osoblje će imati više vremena za pacijente i za pripremu. Sve ovo u konačnici znatno podiže razinu kvaliteta ukupne medicinske usluge.

“Ovom prilikom pozivam sve naše pacijente i korisnike usluga da se o ovoj promjeni načina rada ambulanata dodatno informišu na našem info pultu u Bolnici Tešanj. Isto tako, ostavili smo razuman rok od 30 dana do uvođenja nove mjere kako bi naši specijalisti mogli informisati svoje pacijente prilikom redovnih pregleda. Također, mi ćemo u periodu koji je pred nama dostaviti informacije porodičnim ljekarima, koje također molimo za saradnju, tj. da pravilno informišu pacijente o novoj mjeri. Sve ovo činimo kako bi pacijenti na vrijeme dobili informaciju o promjeni i kako bismo izbjegli nerazumijevanja. Jer, pacijenti su naša najveća briga i sve ovo činimo zbog njih kako bi dobili što kvalitetniju uslugu”, riječi su direktora Bedaka.

Nova mjera obuhvata rad u subpecijalističkim i specijalističkim ambulantama a odnosi se na pacijente koji obavljaju tzv. hladne kontrole koje ne podrazumijevaju akutna stanja. Radi se o hroničnim bolestima kao što su dijabetes, hipertenzija, opasnost od srčanog udara, aritmije, itd.

Opća Bolnica Tešanj će u periodu koji slijedi objaviti broj telefona na koji će se moći zakazati termin za pregled u ambulantama počev od 15. oktobra ove godine.

Radno vrijeme ambulante ostaje i dalje od 7 sati do 15 sati svakim radnim danom20 Jul

OBAVIJEST ZA PACIJENTE, POSJETIOCE I UPOSLENIKE

Obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije Operativni štab za COVID-19 Opće bolnice Tešanj je na sastanku održanom dana 20.07.2022. godine, donio slijedeće zaključke:

 1. Posjete hospitaliziranim pacijentima na Odjeljenjima u Općoj bolnici Tešanj su u terminu od 15:00 - 16:00 sati. Dozvoljena posjeta jednog posjetioca po pacijentu u maksimalnom trajanju od 10 minuta, uz moguće zamjene posjetioca na svakih 10 minuta, te obavezno nošenje zaštitne maske za posjetioce.
 2. Obavezno je svakom novoprimljenom pacijentu uraditi antigensko testiranje na prijemu.
 3. Obavezno nošenje zaštitnih maski za uposlenike Opće bolnice Tešanj.

Obavijest možete pogledati OVDJE.28 Jun

OBAVIJEST O POČETKU RADA ENDOKRINOLOŠKE AMBULANTE

Obavještavamo korisnike usluga Opće bolnice Tešanj da će od 01.07.2022. godine početi sa radom Endokrinološka ambulanta.

Preglede obavlja Sinanović dr Albina, specijalista endokrinologije i dijabetologije.

Termin za pregled možete dogovoriti na broj telefona 032-650-187, lokal 209, svakim radnim danom ili lično na Centralnom prijemu pacijenata.

Usluga pregleda je komercijalna i košta 30,00 KM.17 Jun

OBILJEŽENA 30 GODINA POSTOJANJA BOLNICE U TEŠNJU

Nastala u ratnom vihoru 3. maja 1992. godine Ratna bolnica u Tešnju je, uz brigu o zdravlju stanovnika Tešnja i više hiljada izbjeglog stanovništva iz Doboja, Teslića i drugih bh. gradova, nadljudskim naporima uposlenih zbrinjavala ranjenike odbrambenih snaga Armije RBiH i HVO-a. Dvije godine poslije Rješenjem Ministarstva zdravlja RBIH dobila je status Opće bolnice, na čije čelo je odlukom POV Tešanj, kao osnivača, imenovan  Ekrem dr. Ajanović. I danas Opća bolnica Tešanj je  jedina zdravstvena ustanove ovog tipa u ZDK. Kroz godine na čelu ove ustanove smjenjivali su se Alija dr. Smajlović,  Besim dr. Prnjavorac, Hajrudin dr. Đogić, Rifat dr. Sejdinović, Hasan dr. Škiljo i aktuelni direktor Omer dr. Bedak.

"Uprkos velikim izazovima naša Bolnica je iz godine u godinu rasla i napredovala kako u kadrovskom, tehničkom, tako i ekonomskom smislu. Mnogo se radilo na stnadardizaciji medicniskih protokola. Negativno poslovanje smo zabilježili samo dvije godine u vrijeme covid-pandemije što ne iznenađuje kada se zna da je tretman covid bolesnika, u svakom smislu mnogo zahtjevniji od tretmana ostalih  pacijenata. Sa tri miliona maraka, koliko smo, u okviru podrške oporavku zdravstvenih ustanova dobili s nivoa FBiH, sanirat ćemo  u pandemiji nastale dugove i realizirati značajne projekte za našu ustanovu koji se ogledaju u izgradnji savremenog Urgentnog centra sa modernom hirurškom salom" kaže nam direktor Omer dr. Bedak.

Na ponos Općoj bolnici u Tešnju je i obnova saradnje sa recentnom plućnom klinikom  Golnik u Sloveniji, ali i Regionalni naučno-stručnik skup „Pulmološki dani“ i „Evropska škola spirometrije“.

Opća bolnica u Tešnju broji 245 uposlenih od čega je samo 60 nemedicinskog kadra. Od 171 ležaja, stotinu pripada Odjelu pulmologije koji je Kantonalnog karaktera i zbrinjava oko 340.000 stanovnika ZDK u ovom segmentu liječenja.

U okviru obilježavanja velikog jubileja Opću bolnicu je posjetio i premijer ZDK Mirnes Bašić sa saradnicima. On je izrazio zadovoljstvo radom i postignućima u ovoj zdravstvenoj ustanovi i najavio nove vidove podrške u granicama mogućnosti ZDK.

Uposleni su za „jubilarce“ ove ustanove za posljednjih nekoliko godina pripremili prijem i prigodne poklone, a prisjetili su se svojih heroja ratnog hirurga Midhata Hadžukadunića u ratu i zdravstvenog radnika Halida Mevića, heroja u miru koji je, izvršavajući svoju plementiru misiju liječenja ljudi, izgubio bitku sa covid-infekcijom.

Svečanoj akademiji, koja je održana u Velikoj Sali CKiO u Tešnju, uz uposlenike, brojne gradjane i goste prisustvovali su i općinski načelnik Suad Huskić i predsjedavajući OV Amir Kurtić, prijatelj bolnice i predsjednik UO ove ustanove iz 1996. godine Izudin Ahmetlić, ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, direktor ZZO ZDK  Omer Škaljo, predstavnici vjerskog, javnog i kulturnog života, a sve su, furoznim nastupima,  uljepšali polaznici Osnovne muzičke škole iz Tešnja.

Afirmativa.ba13 Jun

OBNAVLJANJE POSLOVNE SARADNJE SA KLINIKOM GOLNIK SLOVENIJA

Tim Opće bolnice Tešanj, koji su sačinjavali Prof. sc. med. Besim Prnjavorac, Prof. sc. med. Rifat Sejdinović, Mr. sc. med. Jusuf Mehić na čelu sa direktorom Bolnice Mr. sc. med. Omerom Bedakom bili su u radnoj posjeti Klinici za plućne bolesti i alergologiju Golnik.

Klinika Golnik je vodeća zdravstvena ustanova iz oblasti pulmologije u Sloveniji i širem regionu. Cilj posjete bila je revitalizacija odnosa između ove dvije ustanove, koje su unazad 10 godina imale saradnju na polju edukacija, razmjene kadrova, stručnih sastanaka i zajedničkih projekata. Usljed pandemije izazavane virusom Covid-19 prekinuta je navedena saradnja. Stabilizacijom epidemiološke situacije stvorili su se preduslovi za susret delegacija i obnavljanje i unapređivanje međusobnih odnosa.

Tokom radne posjete, dogovorena je edukacija kadrova Opće bolnice Tešanj u oblastima bronhologije, funkcionalne dijagnostike pluća, patologije, torakalne hirurgije i anestezije i intenzivnog liječenja. S obzirom na kapacitete Opće bolnice Tešanj u pružanju zdravstvene zaštite iz oblasti pulmologije za sve stanovnike Ze-Do kantona, smatramo da možemo biti relevantan partner Klinici Golnik u BiH, što je i cilj ove posjete.

Tim Opće bolnice Tešanj se zahvaljuje rukovodstvu Klinike Golnik na toploj dobrodošlici i ukazanom povjerenju.13 Maj

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Povodom 12-og maja,  Međunarodnog dana sestrinstva, u amfiteatru Opće bolnice Tešanj upriličeno je stručno predavanje i dodjela priznanja za medicinsku sestru-tehničara godine.

Za najbolju medicinsku sestru u 2021. godini jednoglasno je izabrana naša draga kolegica Sadeta Šišić, te joj je danas uručen skroman poklon za izuzetne zasluge i predanost poslu.

Prisutnima se obratio i direktor Opće bolnice Tešanj Mr. sc. med. Bedak dr. Omer, čestitao Međunarodni dan sestrinstva, te naglasio da će nagrada za Najbolju medicinsku sestru-tehničara godine postati tradicionalna i biraće se prijedlozima svih uposlenika.